Από τη στιγμή που ένα kite απογειωθεί, μπορεί εύκολα να πετάξει σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρα. Ωστόσο, σπάνια πετάει σε ύψος μεγαλύτερο των 100μ, καθώς όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο «μικρότερο» φαίνεται στον θεατή. Γι’ αυτό συνήθως τα giant kites πετούν σε ύψη 10-50 μέτρων μόνο.
Σε γενικές γραμμές, όλα τα giant kites «αγαπούν» εντάσεις μεταξύ 3-4Bft. Σε πιο ασθενείς ανέμους ή πιο ισχυρούς ανέμους, πετούν ορισμένα μοντέλα (σχέδια) μόνο.
Κανένα kite (giant ή mini) δεν πετά με άπνοια ή με ανέμους ισχυρότερους των 6Bft.
H Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για giant kite flying. Απέραντες και φιλόξενες παραλίες, μεσογειακός ήλιος και -σχεδόν- καθημερινός άνεμος, όλα μαζί συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για να απολαύσει κάποιος τη μαγεία του giant kite flying. Φυσικά υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ πιο κατάλληλες από κάποιες άλλες, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε είδους δραστηριότητα.
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά χρειάζεται κάποια εμπειρία καθώς και κατάλληλο εξοπλισμό. Η «απογείωση» και η «προσγείωση» είναι οι δύο πιο απαιτητικές φάσεις, γι’ αυτό και συνήθως αναλαμβάνονται από πιο έμπειρους πιλότους. Αντίθετα, όταν το kite βρίσκεται σε πτήση και ο άνεμος σταθερός (και σε κατάλληλη ένταση), ο χειρισμός του είναι αρκετά απλός. Αυτά ισχύουν φυσικά όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές. Σε πιο απαιτητικές καιρικές συνθήκες το kite flying γίνεται πραγματική «πρόκληση» ακόμα και για τους πιο έμπειρους πιλότους.
Κίνδυνοι που δεν μπορούν να προβλεφθούν, όχι, δεν υπάρχουν. Είναι οι ίδιοι περίπου με τους κινδύνους που έχει το πέταγμα του «χαρταετού», αλλά σε μεγαλύτερη ένταση. Οι πιο σημαντικοί έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης πτώσης σε ηλεκτροφόρα καλώδια ή σε διερχόμενους οδηγούς. Πέραν αυτών, υπάρχει μια σειρά «μικρότερων» κινδύνων που όμως δε μπορούν να αγνοηθούν σε καμία περίπτωση, όπως η χρήση κατάλληλων γαντιών για αποφυγή τραυματισμών στα χέρια και η προστασία από τις συνέπειες έντονης έκθεσης στον ήλιο (καπέλο, γυαλιά ηλίου, κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του σώματος, αντιηλιακή κρέμα κλπ). Σε γενικές γραμμές, το giant kite flying απαιτεί «μελέτη» του χώρου και των ιδιαιτεροτήτων του, αρκετά καλή αντίληψη της έννοιας του ανέμου, απόλυτη συγκέντρωση (στο kite και στο περιβάλλον) από την αρχή μέχρι το τέλος της πτήσης καθώς και… παρέα! Όχι μόνο γιατί με παρέα γίνεται πιο ευχάριστη η εμπειρία αλλά, κυρίως, γιατί η βοήθεια της παρέας είναι πολύ σημαντική σε περίπτωση ανάγκης.
Εξαρτάται από τη διάθεση, τη φυσική κατάσταση καθώς φυσικά και την «αντίληψη» του. Εξαρτάται επίσης και από το «πόσο μεγάλο» ή πόσο «απαιτητικό» είναι το giant kite καθώς επίσης και από την ένταση του ανέμου. Πάντως, σε events που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, giant kite έχουν πετάξει παιδιά ηλικίας από 12 ετών μέχρι «παιδιά»…άνω των 70!
Δυστυχώς δεν μπορείτε να βρείτε στην Ελληνική αγορά. Θα πρέπει να διερευνήσετε για προμηθευτές στο διαδίκτυο, υπάρχουν αρκετοί σε όλο τον κόσμο.
Έλα στο 1ο Kite Parade! Ή σε κάποιο από τα kite flying events που ανακοινώνουμε στη σελίδα μας στο Facebook.